Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2009 12:42 - ДСБ по пътя на собственото си обезличаване (Доцент д-р Вили Лилков в."СЕДЕМ" - 30 септември 2009)
Автор: maystora Категория: Политика   
Прочетен: 2431 Коментари: 3 Гласове:
2





В началото на новия политически сезон председателството на ДСБ София взе решение да започне преговори със СДС за съвместно участие в изборите за кмет на столицата. Преди да се организира първата среща между ръководствата на двете софийски организации, се проведе среща на лидерите на ГЕРБ, СДС и ДСБ и неофициално бе получена покана за подкрепа на кандидата на ГЕРБ. СДС София прие поканата. Председателството на ДСБ София анализира ситуацията и реши, че самостоятелно явяване на изборите е безсмислено и даде мандат на своя председател да проведе преговори за евентуална подкрепа на кандидата на ГЕРБ. Така вече на практика е ясно, че няма да имаме своя кандидатура, а ще подкрепяме ГЕРБ.


Решението за подкрепа на ГЕРБ на изборите в София е удобно и за националното и за общинското ръководство на ДСБ, защото при липса на шансове за победа няма да се харчат средства, ще се пестят усилия, няма да се инкасира загуба, ще се отчете успех (!), а за политическата подкрепа ще се получи квота в управлението на София. Да не участваме, защото избирателите ни намаляват и като излезем на избори ще ни бият, ще се види малката ни подкрепа и ще се изложим - това го чувам вече от десетки членове на ДСБ! Не малко избиратели също смятат така. Може би това е прагматично и в ситуацията единствено възможно,

но аз не съм съгласен, защото:
image
-Партиите се създават за да участват в избори и да печелят подкрепа. В София над сто хиляди избиратели, които споделят градските ценности, подкрепиха Синята коалиция на последните избори. Коя партия, така с лека ръка, изоставя избирателите си и им предлага да подкрепят друга партия?

-Партиите се създават за да участват в обществения политически дебат, да предлагат на избирателите личности и идеи за управлението. Ние активно участваме в дебата за София, публично сме заели и отстоявали десетки позиции, имаме идеи за управлението и много от тях са приети от СОС и са станали част от живота на столицата. Ние имаме политически основания да участваме в изборите, защото има какво да чуят от нас избирателите!

-Създадохме ДСБ „за да защитим реформаторското управление и да осигурим необходимата в политиката приемственост”. Как ще защитим политическите усилия и постигнатото от групата на общинските съветници от ДСБ в София за петте години от нейното създаване?Общинските съветници на ДСБ формулираха „модела Софиянски”, точно те първи заговориха за порочните практики в Столична община и през всичките години не само критикуваха, но и бяха и са в основата на много от положителните промени! Общинските съветници от Алианс за София бяха силната и конструктивна опозиция на мнозинството от ГЕРБ в СОС и на кмета на София до края на 2008 г., а БСП като опозиция не можеше „да хване ръка в СОС”. След това започнаха неясните за мен уговорки с ГЕРБ, които ни доведоха до задънена улица и до комичната ситуация да се поздравяваме за успеха на Бойко Борисов, а гузно да мълчим за това, че проектът за широката дясна коалиция не сработи.

-В учредителната си декларация заявихме, че „създаваме партия срещу статуквото, скрило се зад фасадата на българската демокрация, което е комфортно за елита и отблъскващо гражданите, които не желаят да гласуват”. Създаваме партия „за да преследваме политическите си цели решително и смело”. В ситуацията към момента политическата цел на ДСБ е замъглена, надделял е страхът, а решителността и смелостта все по-рядко се проявяват.

-Столицата е в криза от доста години и никой не говори за това ясно, така че да бъде осъзнато от всички. Кризата се задълбочава и никаква „генерална промяна” няма от четири години, както непрекъснато се внушава и се опасявам, че в предстоящата кампания допълнително ще се отчете, че управлението на София е било добро и успешно, което ние фактически ще потвърдим със своето участие на страната на ГЕРБ.

-Неучастието ни в изборите ще легитимира БСП в София и в СОС, като единствена опозиционна сила (което е добра изходна позиция за местните избори през 2011 г.). Вместо да играем от самото начало за ГЕРБ, в името на честта трябваше да се преборим с БСП, в краен случай можеше да подкрепим ГЕРБ на втори тур, когато подкрепата има наистина политическа стойност, а не цена на заместник-кметски постове.

-Неучастието ни в изборите ще доведе до това, че много от избирателите на други десни партии, които не влязоха в парламента, както и избиратели на ДСБ и СДС няма да гласуват. Получава се така, че част от традиционния десен вот в столицата няма да получи възможност да се реализира, а тук беше добрият шанс за ДСБ при самостоятелно явяване.
Не е задължително всяко едно решение да съобразяваме със СДС и то да е повод да пренебрегваме нашите интереси, като партия, защото това води до пълното ни обезличаване и зависимост от всичко, което става в СДС.

Ако трябва да направя свой прочит на аргументите за неявяване на изборите от ДСБ София, той гласи, че когато си без перспектива за победа, когато не ти достигат средствата, когато не можеш да вземеш властта, по-добре да се събереш с победителите, защото другото не е перспективно. Ако това е вярно и дядо ми, и баща ми, и моите близки щяха да влязат в БКП навремето. Оказа се, че са имали малко повече търпение и по-малко страхове. И означава, че офертата на Петър Стоянов, отправена към „разбитите авари” през 2001 г. се приема с осем години закъснение, само че сега няма да бъдем авари , а с Бойко Борисов авери!


Тагове:   доцент,


Гласувай:
2



1. анонимен - НИКОЛИНА
30.09.2009 20:56
Защо не публикувахте и мнението на Борис Станимиров - то е на същата страница? Питам Ви ,защото на мен то ми се струва,че е по-правилно.
цитирай
2. maystora - Защото НИКОЛИНА
01.10.2009 11:07
Вили Лилков изразява позицията на ДСБ-Триадица(най-малко),а Борето - личната си позиция.Да ме поправи ако бъркам :)
цитирай
3. анонимен - НИКОЛИНА
01.10.2009 13:28
Благодаря за вниманието! Приемам отговора,извинете ме,ако сте го приели за заяждане.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maystora
Категория: Видео
Прочетен: 210089
Постинги: 61
Коментари: 47
Гласове: 746